Київ, Україна

Новини галузі

Розпізнавання діпфейків: підробки відрізнятимуть за серцебиттям

Дослідники з Intel та Університету Бінгемтона розробили нову технологію визначення чи є відео фальшивим. З розвитком технологій діпфейки (фальшиві відео) стали доступними будь-кому і потребують небагато часу та грошей для створення. Такі відео можуть бути небезпечними, оскільки на них можна змусити будь-яку особу, особливо політиків, говорити те, що вона ніколи б не сказала.

Великі організації, включаючи Facebook та Microsoft, шукають способи визначення діпфейк-відео. Але це історія боротьби зброї та броні: щойно дослідники придумають як відрізняти фальшиве відео, програмне забезпечення для його створення починає враховувати знайдену особливість.

Винахід фахівців Університету Бінгемтона та Intel може надовго надати перевагу на сторону технологій визначення діпфейків. Запропонована ними технологія пропонує використовувати для визначення оригінальності відео не артефакти картинки, які залишаються після редагування, а біологічні особливості людей в кадрі.

Серед таких особливостей – серцебиття та циркуляція крові, що непомітно для глядача. Однак насправді з кожним ударом серця колір людської шкіри дещо змінюється і алгоритми здатні це помітити. Це відома в медицині технологія фотоплетизмографія, яку використовують для моніторингу стану немовлят, щоб не прикріпляти до їхньої чутливої шкіри натільні датчики.

У фальшивих відео також є циркуляція крові у людей в кадрі, але вона зображена не так якісно, як в оригінальному відео. Також в різних частинах фальшивого обличчя або тіла буде різна циркуляція крові.

Розбіжність серцебиття різних використаних у фальшивому відео частин тіла дозволяє визначати оригінальність з точністю понад 90%. Також методика дозволяє назвати в якому програмному забезпеченні створювалося проаналізоване діпфейк-відео. Сьогодні найчастіше використовується чотири програми для генерації фальшивок: DeepFakes, Face2Face, FaceSwap,  NeuralTex.

діпфейк

  • Перегляди: 1594

Контакти

Image
Адреса:
м. Вишневе, вул. Козацька, 6, оф. 2
Тел.: +38 044 323 00 80
Email: info@softline.kiev.ua

Про нас

Softline-it займається комплексним ІТ-обслуговування бізнес-центрів, надаючи клієнтам професійні послуги з системної інтеграції, постачанні телекомунікаційного обладнання та бізнес-систем.