Київ, Україна

Новини галузі

Михайло Віговський розповів про плюси технології Data Management

У сучасній цифровій економіці дані є різновидом капіталу, економічним фактором у виробництві цифрових товарів та сервісів. Нова роль даних впливає як у стратегії конкуренції, і на майбутнє обчислювальних технологій. Про ключові переваги технології Data Management сьогодні, 17 жовтня 2023 року, в ході презентації нової лінійки продуктів та послуг повідомив IT-експерт, співзасновник та член Наглядової ради міжнародного об'єднання Intecracy Group Михайло Віговський.

Управління даними (англ. data management) — процес, пов'язаний з накопиченням, організацією, запам'ятовуванням, оновленням, зберіганням даних та пошуком інформації.

До управління даними відносяться:

  • Аналіз даних
  • Моделювання даних
  • Управління базами даних
  • Робота зі сховищами даних
  • Вилучення, перетворення та завантаження даних
  • Видобуток даних
  • Забезпечення якості даних
  • Захист даних
  • Шифрування даних
  • Управління метаданими (репозиторіями даних)
  • Архітектура даних

Управління даними передбачає ефективну, економічну та безпечну організацію процесів збирання, зберігання та використання даних. Його метою є оптимізація управління даними співробітниками, компаніями та підключеними пристроями з дотриманням політик та правил таким чином, щоб вони могли приймати рішення та діяти найбільш вигідним для компанії чином. Офіційна стратегія управління даними визначає дії користувачів та адміністраторів, можливості технологій для управління даними, нормативні вимоги та потреби організації з отримання вигоди з даних.

Сучасні системи управління даними

Сьогодні компаніям необхідне рішення, яке здатне забезпечувати ефективне уніфіковане керування різноманітними даними на єдиному рівні. Системи управління даними створюються на основі платформ управління і можуть включати бази даних, озера даних і сховища даних, системи управління великими даними, аналітичні засоби та багато іншого.

Всі ці компоненти взаємодіють між собою, утворюючи єдину платформу для роботи з даними. Вона забезпечує засоби управління даними, що застосовуються у корпоративних додатках, а також інструменти аналізу та алгоритми обробки цих даних. Хоча сучасні інструменти дозволяють автоматизувати виконання багатьох завдань управління, більшість розгортань баз даних має настільки великий розмір і складну структуру, що втручання адміністратора бази даних, як і раніше, є необхідним. Це збільшує можливість появи помилок. Скорочення потреби в ручному управлінні даними є однією з основних цілей нової технології управління даними, автономної бази даних.

Платформи управління даними

Найбільш важливою дією для безперервної доставки програмного забезпечення є безперервна інтеграція (CI). CI є методом розробки, в рамках якого розробники фіксують зміни в коді (зазвичай малозначні та інкрементні) централізований репозиторій вихідників, який запускає набір виконуваних автоматично збірок і тестів. Цей репозиторій дозволяє розробникам автоматично виявляти помилки на ранніх етапах до того, як їх перенесуть у виробниче середовище. Конвеєр безперервної інтеграції зазвичай складається з низки етапів: від фіксації коду до виконання автоматичної перевірки дотримання стандартів або статичного аналізу, виявлення залежностей і, нарешті, складання програмного забезпечення та виконання базових модульних тестів перед створенням результату складання. Такі системи керування вихідним кодом, як Github, Gitlab тощо, пропонують інтеграцію веб-хуків, на яку можуть підписатися інструменти CI, наприклад Jenkins, щоб автоматично виконувати складання та тестування після кожної перевірки коду.

Платформа управління даними є основною системою для збирання та аналізу великих обсягів даних по всій компанії. Комерційні платформи для управління даними зазвичай включають програмні інструменти для управління від постачальників СУБД або сторонніх вендорів. Такі рішення для управління даними допомагають ІТ-фахівцям та адміністраторам баз даних виконувати такі стандартні завдання:

— виявлення, діагностика та усунення помилок у системі бази даних або її інфраструктури та розсилання пов'язаних з ними повідомлень.
— Розподіл ресурсів пам'яті та місця у базі даних
— Внесення змін до схеми бази даних
Оптимізація обробки запитів до бази даних для підвищення ефективності програм

Хмарні платформи баз даних користуються популярністю у бізнес-користувачів і дають можливість швидко масштабувати обсяги використовуваних ресурсів без зайвих витрат. Деякі з цих платформ доступні у вигляді хмарних сервісів, що забезпечує додаткову економію для компаній.

1. Ефективне прийняття рішень. Систематизація даних дозволяє компаніям швидко отримувати необхідну інформацію, аналізувати її та робити обґрунтовані рішення.

2. Оптимізація витрат. З допомогою відповідного управління даними компанії можуть ідентифікувати витрати, які можна зменшити чи усунути, та виявляти нові можливості для доходів.

3. Підвищення продуктивності. Чітка структура даних та їх доступність збільшують ефективність роботи співробітників.

4. Забезпечення безпеки. Відповідне управління даними включає в себе захист від несанкціонованого доступу, втрати або пошкодження інформації.

5. Дотримання нормативних вимог. З допомогою Data Management компанії можуть легше дотримуватися законодавчих вимог щодо зберігання та обробки даних.

6. Підвищення лояльності клієнтів. Забезпечуючи правильне управління даними клієнтів, підприємства можуть пропонувати персоналізовані пропозиції, що збільшує задоволеність клієнтів.

7. Розвиток інновацій. Доступ до великих масивів даних може служити основою для досліджень та розробки нових продуктів та послуг.

8. Інтеграція з глобальним ринком. Управління даними може допомогти українським підприємствам адаптуватися до стандартів та вимог міжнародного ринку.

9. Збільшення конкурентоспроможності. Компанії, які ефективно використовують свої дані, мають перевагу перед тими, хто цього не робить.

10. Постійне вдосконалення. Технологія Data Management дозволяє підприємствам вчитися на своїх помилках та успіхах, адаптуючись до змін та вдосконалюючи свою діяльність.

«Використання технології управління даними є не лише модною тенденцією, але й реальною необхідністю для українських підприємств, які прагнуть до успіху та стабільності в сучасних умовах ринку», — відзначив Михайло Віговський.

Михайло Віговський, Data Management

  • Перегляди: 494

Контакти

Image
Адреса:
м. Вишневе, вул. Козацька, 6, оф. 2
Тел.: +38 044 323 00 80
Email: info@softline.kiev.ua

Про нас

Softline-it займається комплексним ІТ-обслуговування бізнес-центрів, надаючи клієнтам професійні послуги з системної інтеграції, постачанні телекомунікаційного обладнання та бізнес-систем.