Київ, Україна

Новини галузі

Тренди-2021: як розвиватиметься фінтех-індустрія

Нещодавно стало відомо, що фінтех-стартап Plaid планує майже вдвічі збільшити штат співробітників у Європі, зосередивши увагу на розширенні своєї глобальної присутності після зриву угоди з Visa на $5,3 млрд. Отже, фінтех продовжить набирати обертів, привертаючи до себе більше уваги та залучаючи більше грошей.

Вже очевидно, що 2020 рік і пандемія стали каталізаторами багатьох процесів на ринку. На тлі трансформації стали помітні й труднощі, які належить усунути для подальшого розвитку індустрії. Олексій Рубан, CIO компанії Новапей (входить до ГК Нової пошти) проаналізував для Mind, що відбувалося під час коронакризи на ринку України та поділився прогнозами, як фінтех-тренди розвиватимуться далі.

Open API

Open Banking і Open API – це те, до чого так чи інакше прийде європейська банківська система, зробивши свої сервіси більш доступними для всіх. Так Revolut вже пропонує своїм клієнтам під'єднатися за допомогою Open API та автоматизувати свої бізнес-процеси, інтегруючи свою систему в розрахунковий рахунок Revolut.

Цілком очевидно, що реалізація стандартів PSD2 – дуже складний процес з безліччю спірних сторін і невирішених питань.Початкові строки вже було відтерміновано і невідомо, скільки ще часу знадобиться для їхнього впровадження. Проте, в найближчому майбутньому регулятори, в тому числі в Україні, запропонують правила та умови відкриття фінансовими і державними установами інтерфейсів для всіх гравців екосистеми.

Це призведе до того, що конкуренція буде зростати, а міжнародні компанії опиняться у виграші шляхом використання платіжних функцій у своїх бізнес-процесах або месенджерах.

Розумна ідентифікація

Сьогодні використання сучасного смартфона здається неможливим без функціонала сканування відбитків пальців, що раніше сприймалося зі скепсисом.  Тепер більш складні сервіси, засновані на AI та навчанні, входитимуть до нашого повсякденного життя. Для ідентифікації можна використовувати і відбитки пальців, і технологію розпізнавання обличчя, голосу або навіть сміху, який також непросто імітувати. Такі системи аутентифікації вже широко використовуються у європейських банках, а скоро використовуватимуться банками, великими торговельними мережами, державними органами в Україні.

Автоматизація комплаєнсу

У рамках цього тренду продовжиться розширення можливостей ідентифікації згідно з вимогами щодо фінансового моніторингу. Уже наприкінці 2020 року з'явилася можливість пройти верифікацію особистості в банках і у поштових операторів, використовуючи додаток «Дія». Далі держава буде пропонувати, а ринок імплементувати нові способи безконтактної ідентифікації. І, звичайно, істотну роль в цьому відіграє продовження карантинних обмежень.

Крипто

За період пандемії популярність електронних гаманців та блокчейна дуже зросла. У світі все активніше ведуться розмови про те, що у держав з'являться національні криптовалюти. Наприклад, Китай в квітні 2020 року запустив у тестовому режимі цифровий юань. Регулятори в Україні в найближчому майбутньому дозволять використання цифрових валют і зададуть правила.

У грудні 2020 року Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроєкт «Про віртуальні активи» (№ 3637), який покликаний врегулювати ринок криптовалюти та адаптувати рекомендації FATF щодо фінансового моніторингу ринку віртуальних активів. Також документ визначає регулятора ринку – це Мінцифра. Капіталізація українського ринку цифрових активів досягає $2 млрд, а щоденний обсяг транзакцій з криптовалютами становить від $150 до 200 млн.

У кінці листопада в Україні з'явився громадський союз «Віртуальні Активи України» (ВАУ), який буде займатися просуванням цифро-валют у країні. Далі варто очікувати появи фінтех- і банківських крипто-проєктів.

«Наслідки смартфонізації»

Мобільний трафік буде тільки зростати, і для бізнесу мобільний додаток може стати ще однією можливістю для розвитку і нарощування прибутку. Попри повсюдне використання смартфонів, бізнес все ще не до кінця використовує всі його можливості у своїх мобільних додатках. Починаючи з геолокації користувача та директ пропозицій, і закінчуючи використанням NFC-чіпу для прийому оплат у технології «tap2phone». Наприклад, пандемія і поширення пристроїв з підтримкою NFC стимулювали зростання популярності безконтактної оплати в магазинах.

Інтеграція мобільних гаманців, таких як Apple Pay, Google Pay і Samsung Pay, повинна стати стандартною функцією для кожної програми, що обробляє транзакції. І в найближчі роки рівень проникнення мобільних гаманців у додатках повинен значно зрости.

Мінімізуються інвестиції в розробку вебсайтів – подальший розвиток буде у нативних додатків бізнесу, банків і фінтех-компаній.

Фінтех

  • Перегляди: 1026

Контакти

Image
Адреса:
м. Вишневе, вул. Козацька, 6, оф. 2
Тел.: +38 044 323 00 80
Email: info@softline.kiev.ua

Про нас

Softline-it займається комплексним ІТ-обслуговування бізнес-центрів, надаючи клієнтам професійні послуги з системної інтеграції, постачанні телекомунікаційного обладнання та бізнес-систем.