Київ, Україна

Новини галузі

До 2024 року кількість IT-випускників в Україні зросте на 23% — дослідження BRDO

Кількість випускників-бакалаврів ІТ-спеціальностей в українських вишах значно зросте в найближчі роки. У 2024 році диплом бакалавра отримають понад 20 тисяч осіб у сфері ІТ, а це на 23% більше, ніж у 2020 році. Про це свідчать результати “Аналізу ІТ-освіти у вишах України”, розробленого експертами Офісу ефективного регулювання BRDO.

Щороку попит на нових ІТ-фахівців в Україні складає 30–50 тисяч осіб. У свою чергу, заклади вищої освіти щороку випускають у середньому 16,2 тисяч бакалаврів ІТ-спеціальностей.

Коледжі і технікуми готують в середньому 6,3 тисяч молодших спеціалістів на рік, і ця кількість щороку збільшується. Проте без подальшої освіти молодші спеціалісти будуть недостатньо залучені на ринку праці IT-галузі, тому продовжують навчання за університетською програмою.

Обсяг державного замовлення на IT-бакалаврів поступово зменшувався протягом п’яти років, проте його було суттєво розширено в 2020 році.

На кількість ІТ-випускників у майбутньому також впливатиме позитивна демографічна ситуація і частка вступників, які обирають ІТ-спеціальності. Експерти розробили три сценарії, за якими ця частка може змінюватись.

Сценарій “динамічного зростання”: частка вступників на ІТ-спеціальності продовжить зростання поточними темпами до 16.1% у 2026 р. Відповідно, у 2030 році можна буде очікувати випуску 37.4 тисяч нових фахівців, що приблизно відповідає поточній реальній зміні кількості фахівців на ринку.

Сценарій “стриманого зростання”: частка вступників на ІТ-спеціальності залишиться на тому ж рівні, що і зараз — 12%. За цим сценарієм у 2030 році можна очікувати випуску 27.8 тисяч нових фахівців. Зростання кількості випускників за цим сценарієм досягається тільки за рахунок демографічних змін.

Сценарій “уповільненого зростання”: частка вступників на ІТ-спеціальності поступово зменшуватиметься до 10% в 2026 р. Відповідно, у 2030 році можна очікувати випуску 23.2 тисяч нових фахівців.

“Таким чином, система формальної вищої освіти наразі не задовольняє попиту ринку на IT-фахівців і, вочевидь, не зможе цього досягти в майбутньому. Перекваліфікація і неформальна освіта спеціалістів інших галузей, а також імміграція IT-фахівців та залучення іноземців дистанційноне менш важливі “точки зростання” для людського капіталу IT-галузі, які знаходяться поза формальною освітою”, — зазначив Ігор Самоходський, керівник сектору ІСТ BRDO.

Нагадаємо, що з 2020 року став доступним механізм імміграції, що дає можливість ІТ-фахівцям працювати як ФОП без додаткових обмежень, а також бути платниками єдиного податку без посвідки на проживання. Крім того, із жовтня 2020 року іноземцям не потрібно робити “зайвий виїзд” із України для того, щоб оформити посвідку на тимчасове проживання в Україні.

BRDO

  • Перегляди: 1760

Контакти

Image
Адреса:
м. Вишневе, вул. Козацька, 6, оф. 2
Тел.: +38 044 323 00 80
Email: info@softline.kiev.ua

Про нас

Softline-it займається комплексним ІТ-обслуговування бізнес-центрів, надаючи клієнтам професійні послуги з системної інтеграції, постачанні телекомунікаційного обладнання та бізнес-систем.