Київ, Україна

Новини галузі

Важливі технологічні тренди 2021 року: версія Айкюжн ІТ

2020 рік кардинально змінив світ і збільшив роль технологій у всіх сферах. Повернутися до колишнього способу життя вже не вийде: у 2021 році все залежить від того, як швидко ми впроваджуємо нові інструменти й адаптуємося. Компанія Айкюжн ІТ виділила перспективні тренди на базі дослідження Cisco. Варто відзначити, що важливим трендом є масова поява відкритих фінтех-екосистем. Приміром, Олена Сосєдка (Елена Соседка) у грудні 2020 року презентувала українське рішення — Concord Fintech Solutions.

Тренд № 1: усунення цифрової нерівності

У країнах, що розвиваються, доступ до Інтернету є лише у 35% населення, у більш розвинених — 80%. І практично в будь-якій країні цифрова нерівність сильніше зачіпає сільські райони та бідні верстви населення. Сьогодні телекомунікації створюють фундаментальну, відкриту всім соціально-економічну структуру, в якій всі громадяни можуть навчатися і працювати. Саме тому дуже важливими технологіями є 5G та Wi-Fi 6. Вони суттєво підвищать пропускну здатність і швидкість передачі даних, зменшать час затримки та забезпечать зв'язок в таких районах, де застосування оптоволокна реалізувати важко. Виграють усі — мобільні працівники, освітня сфера, виробництво і телемедицина. За даними агентства PwC, завдяки наданню доступу в інтернет тим, хто зараз знаходиться в офлайні, світова економіка отримає $6,7 трлн.

Тренд № 2: датчики як фактор поліпшення умов і підвищення безпеки праці

Різні датчики давно використовувалися з метою контролю якості та стеженням за станом навколишнього середовища. Тепер на авансцену висувається їх застосування для зміцнення здоров'я та охорони праці. Наприклад, це датчики у вигляді пластиру для стеження за параметрами організму, що стежать за рівнем уваги в важких умовах праці.

Тим, хто повертається на робочі місця, рекомендації, отримані в результаті аналізу інформації датчиків, допоможуть організувати більш безпечну, здорову і продуктивну атмосферу. У поєднанні з Wi-Fi, технологіями локалізації й такими платформами спільної роботи, як Webex, вони будуть слідкувати за температурою, вологістю, якістю повітря і рівнем освітленості в робочих приміщеннях. За даними опитування Cisco Global Workforce Study, 96% компаній можуть поліпшити умови праці за допомогою інтелектуальних технологій організації робочих місць.

Тренд № 3: корпоративні додатки для підвищення гнучкості та стійкості бізнесу

У перші місяці пандемії компанії були змушені швидко адаптуватися до змін. Ключовим інструментом цього стали хмарні рішення, які дозволили реалізувати функціонал, необхідний для відповідності новим вимогам замовників і працівників. Наразі працівники є мобільними як ніколи. Рішення для спостереження (observability solutions) допоможуть перейти від тотального моніторингу до відстеження релевантних даних і аналітичних рекомендацій. І в міру масштабування поточних перетворень головними для перспективного зростання, конкурентоспроможності та життєздатності будуть аналітичні рекомендації та засоби автоматизації.

Тренд № 4: додатки як інструмент підвищення лояльності до бренду

Вибухове зростання мобільних і «розумних» пристроїв змінило наше повсякденне життя. Сьогодні можна знайти мобільні додатки для всього — від шопінгу і банківських послуг до освіти та здоров'я. Нещодавно вони стали використовуватися для відстеження контактів під час пандемії. Мобільні додатки дозволяють приватним компаніям і державним організаціям контактувати з користувачами так, як неможливо було уявити ще кілька років тому. І більшість бізнес-процесів теж виконуються за допомогою додатків.

Найбільш просунуті додатки забезпечують не тільки миттєвий обмін інформацією, а й глибоку персоналізацію. Для цього необхідна можливість оперативної переробки величезних масивів даних в корисну інформацію. І чим швидше, тим краще. З такими можливостями компанія зможе відповісти на запит клієнта ще до того, як він повідомить про проблему. Саме таким чином базове задоволення клієнта перетворюється в його глибоке залучення, ентузіазм і лояльність. Згідно з нещодавнім опитуванням Cisco, 71% директорів з інформаційних технологій та ІТ-менеджерів згодні з тим, що клієнтський досвід і лояльність бренду починають грати все більшу роль.

Тренд № 5: безпарольне майбутнє

Мобільність, розподілена робота і зростання застосування хмарних рішень принесли багато користі з точки зору масштабованості та витрат. Однак з'явилися нові проблеми. Для їх вирішення була розроблена методологія інформаційної безпеки на основі принципу нульової довіри. Крадіжка і втрата ідентифікаційних даних досі залишаються частою причиною несанкціонованого доступу, і ситуація тільки погіршується масовим переходом до віддаленої роботи. Новим периметром безпеки стали призначені для користувача дані.

Біометричні технології стають все доступніше як бізнесу, так і споживачам, і постачальники рішень безпеки, галузеві групи та платформи працюють, наближаючи безпарольне майбутнє. Організаціям пора готуватися до неминучих змін, коли традиційні паролі перестануть бути основним способом доказу того, що користувач є саме тим, за кого він себе видає.

За даними звіту 2020 Duo Trusted Access Report, 80% використовуваних для роботи мобільних пристроїв налаштовані на застосування біометрії, за 5 років цей показник зріс на 12%.

Тренд № 6: моделі використання ІТ з оплатою в залежності від реального використання ресурсів

Організації давно звикли до універсальних рішень. Однак часом це означає, що вони платять за функції, які фактично не використовуються. Сьогодні модель застосування програмного забезпечення як послуги дозволяє організаціям купувати тільки ті функції, які їм наразі потрібні, з можливістю подальшого швидкого і зручного розширення функціоналу.

Моделі споживання змінюватимуться і далі, особливо з ростом програмно-доступних функцій і можливостей, як в хмарі, так і локально. Таким чином, гнучкість і економічність моделей оплати в міру реального використання ресурсів (pay-as-you-consume) настільки вигідні, що відмовлятися від них стає все важче.

Перехід до оплати за фактом споживання робить ІТ-витрати організацій більш передбачуваними та гнучкими. За даними опитування Cisco 2021 CIO and IT Decision Makers Trends Pulse, 85% директорів з інформаційних технологій та ІТ-менеджерів назвали таку можливість важливою для їх бізнесу, причому 43% з них — дуже важливою.

Велику кількість хмарних послуг пропонує компанія Sl Global Service, що входить до Intecracy Group.

Intecracy Group, Елена Соседка, Олена Сосєдка, Айкюжн ІТ, Айкюжн

  • Перегляди: 3558

Контакти

Image
Адреса:
м. Вишневе, вул. Козацька, 6, оф. 2
Тел.: +38 044 323 00 80
Email: info@softline.kiev.ua

Про нас

Softline-it займається комплексним ІТ-обслуговування бізнес-центрів, надаючи клієнтам професійні послуги з системної інтеграції, постачанні телекомунікаційного обладнання та бізнес-систем.